Tidligere arrangementer Startside Kommende arrangementer


”Nesen” av Nikolaj Gogol
Dramatisert og fremført av Morten Jostad,
lørdag 20.september kl. 17.00 på Papirhuset i Tønsberg.

Nikolai Vasiljevitsj Gogol (1809-52) er kjent for komedien ”Revisoren” og romanen ”Døde sjeler”. Begge verk er preget av en burlesk humor med visse tragikomiske trekk. Persongalleriet er de reneste karikaturer av datidens øvrighetspersoner og byråkrater. Som karakterer er de like aktuelle i dag. I hans ”Petersburgnoveller” som ble skrevet på 1840-tallet, finner vi fortellinger som ”Nevskij Prospekt”, ”Kappen” og ”Nesen” der forfatteren lagde et udødelig karaktergalleri som beveger seg i gatene i St. Petersburg. Her er den lille mann som blir undertrykket av et samfunn gjennomsyret av rangordninger og byråkrati. Det fortelles om de mest absurde situasjoner, og på den måten er de også svært moderne og evig aktuelle.

Vi skal få oppleve en dramatisering av ”Nesen”, den mest absurde av alle disse fortellingene. Major Kovaljov våkner opp en morgen og oppdager at nesen hans er borte. Der den tidligere hadde befunnet seg var det nå bare en glatt flate. Samtidig finner en barberer en nese i brødet han spiser til frokost…… hvordan skal majoren finne tilbake nesen sin? Det skal vi få oppleve på scenen med Morten Jostad. Morten Jostad er bosatt på Lillehammer og har i flere år laget enmannsforestillinger over verk av forfattere som Dostoevskij og Tolstoj, Ibsen og Wergeland. Ikke minst ble han kjent som Ibsen gjennom flere opptredener i Ibsenåret.

Vi har fått ham til å hente opp sin gamle dramatisering av Gogols "Nesen" spesielt for oss her i Tønsberg. Denne forestillingen har han spilt både på Folkemuseet på Bygdøy under den store utstillingen Norge-Russland i 1000 år og på Dostoevskijmuseet i St. Petersburg.
Velkommen til en kveld med Gogol!