Tidligere arrangementer Startside Kommende arrangementer

Mariakapellet, onsdag 8. oktober kl. 19.00, 2008

Boris Pasternak og Nobelprisen

Et foredrag av Per Egil Hegge
Det er 50 år siden Boris Pasternak fikk Nobelprisen for “Doktor Zhivago”. Boken ble først utgitt i vest, noe som skulle få store konsekvenser for forfatteren. Siden ble filmen over boken en verdenssuksess.

Per Egil Hegge var tidligere redaktør i Aftenposten og A-magasinet. Han har også vært korrespondent i Washington, London og Moskva.Boris Pasternak (1890-1960) er først og fremst kjent for den store romanen Doktor Zhivago som han fikk Nobelprisen for i 1958. Ikke minst ble filmatiseringen av boken en verdenssuksess på 60-tallet og har beholdt sin popularitet til i dag.

Boris Pasternak ble født inn i en spesiell familie der faren var professor i kunst og moren var en kjent konsertpianist. Deres hjem var åpent for personer som komponistene Rachmaninov og Skrjabin, forfattere som Rilke og Tolstoj. Det var mye kunst og musikk i hans barndom. Selv begynte han å skrive dikt og fikk ut sine første diktsamlinger samtidig med den russiske revolusjon.

På 30- og 40-tallet ble diktene hans stemplet som ”subjektivistiske” og ble ikke utgitt. Da brukte han sitt talent på å oversette store forfattere som Goethe og Shakespeare til russisk.

Det hevdes at han en gang ble oppringt av Stalin selv som spurte om han hadde vært til stede da Mandelstam leste opp sitt dikt om Stalin. Hvorfor han aldri ble arrestert og sendt til Sibir, forblir en gåte.

Stoffet til "Doktor Zhivago" hentet han fra sitt opphold i Ural under første verdenskrig. Den ble refusert av tidsskriftet Novyj Mir og først utgitt på russisk og italiensk i Italia i 1957. Året etter reiste hans sønn til Stockholm for å motta Nobelprisen på vegne av faren. Selv kunne han ikke reise ut av Sovjetunionen, men levde stille og rolig i Peredelkino utenfor Moskva der han også er begravet. Besøker man graven, er det ikke sjelden at noen står der og leser opp hans dikt. Per Egil Hegge er en skattet foredragsholder i Norge. Han er kjent som journalist, forfatter, redaktør og ikke minst som språkkommentator, men han har også har et langt forhold til Russland og russisk litteratur. Vi husker ham som Aftenpostens korrespondent i Moskva på tidlig 70-tall. Da var han forbundet med en annen Nobelprisvinner, Solzjenitsyn.

Før han ble journalist, arbeidet han med en oppgave om Pasternak. Vi benytter sjansen i dette året det er 50 år siden Nobelprisen, å få Per Egil Hegge til å snakke om denne russiske dikteren som han har så nært kjennskap til.