Tidligere arrangementer Startside Kommende arrangementer




Tunsberg Litterære Selskap (TLS) i samarbeid med Zazjigalka

Café M - Torsdag 22. april

PAPPA - en russisk flyktning

Sidsel Mørcks "Pappa" var kaptein i tsarens armé, ble hardt såret under borgerkrigen, men unnslapp bolsjevikenes fengsel og flyktet sjøveien fra Arkangelsk til Norge i 1920. Han slo seg ned i Sandefjord. Der ble Dimitri Dimitrivitsj Koloboff en av landets fremste portrettfotografer.

 


Dimitri Dimitrivitsj Koloboff var kaptein i tsarens hær og ble såret i kamp og tatt til fange da bolsjevikene invaderte Arkhangelsk. Men han greide å rømme. Sammen med høyere offiserer, regjeringsmedlemmer og velstående borgere flyktet han sjøveien. På to store skip, det ene en kraftig isbryter, kastet de loss med over 1000 mennesker om bord under intens skyting fra bolsjevikene. De ble forfulgt i dagevis, og det utviklet seg til regulære sjøslag midt i isødet under Polarsirkelen.

Men de kom velberget fram til Norge, og flyktningene ble plassert i områdene rundt Trondheim, Lillehammer og Eidsvold. Myndigheter og menigmann reagerte med alt fra velvilje til avsky, og debatten om flyktningene den gang har klare paralleller til dagens flyktninge- og asylpolitikk.

Dimitri Dimitrivitsj Koloboff fikk aldri se igjen sin familie i Russland. Hans skjebne i Norge ble også full av dramatikk. Men etter hvert etablerte han seg i Sandefjord som en av våre fremste portrettfotografer. Her vokste også Sidsel Mørck opp, og den russiske kapteinen ble hennes pappa.

«Slik er dette på en og samme tid et stykke familiehistorie, en beretning om flyktningers livsvilkår og en bok om Russlands dramatiske historie i det forrige århundre. Sidsel Mørck mestrer alle disse elementene på stødig vis. Spesielt dyktig er hun til å hente den lille, menneskelige historien ut av det store, politiske drama.»
Sindre Hovdenakk, VG

« ... fascinerende og tankevekkende beretning ... I tillegg til å være en rik, historisk interessant slektskrønike setter faktisk boka norsk flyktningepolitikk både i fortid og nåtid i perspektiv.»
Finn Stenstad, Tønsbergs Blad«En spennende og gripende erindringsbok er det Sidsel Mørck her gir ut - en bok om en helt spesiell far, men også en bok som fanger inn historiske 'skjebnetimer' sett fra innsiden.»
Jon Terje Grønli, Gjengangeren