Tidligere arrangementer Startside Kommende arrangementer


LEV TOLSTOJ (1828 - 1910)


Lørdag 6. november kl. 12.00
Tollboden på brygga i Tønsberg

Det er i år 100 år siden Tolstoj døde. Vi viser hele den russiske filmen
KRIG OG FRED
med svenske undertekster.
Filmen varer i 6 timer, og det blir pauser med lunsj og middag

.Astrid Bjønness, som har hovedoppgave om Tolstoj, har oversatt flere av hans bøker og underviser i russisk på Steinerskolen,vil fortelle om Tolstojs liv og forfatterskap.

100 år siden Lev Tolstoj døde

Det var i disse dager for hundre år siden at den 82 år gamle forfatteren og samfunnsrefseren Lev Tolstoj rømte hjemmefra for endelig å fri seg fra alt jordisk. Det skulle bli hans siste reise. Underveis ble han dårlig og måtte legges inn hos stasjonsmesteren på en liten jernbanestasjon midt i Russland. Herfra ble nyheten sendt ut til hele verden, og journalister fra store deler av Europa kom reisende for å få et glimt av ham - eller i alle fall kunne berette fra åstedet der forfatteren lå syk. Vi var kommet inn i det 20. århundre, og paparazzi ukulturen hadde begynt. Tolstoj var en av de første ”kjendisene” som ble jaktet på av fotografer og journalister. En uke ut i november døde han.

Tidligere i år fikk vi se filmen ”The last station” som handler om nettopp disse siste dagene til Tolstoj. Den gikk bare en uke her i Tønsberg, så det var kanskje ikke så mange som fikk se den, men den anbefales sterkt!

Vi i Zazjigalka vil markere disse hundre årene som er gått ved å hente frem det aller største verket han skrev: ”Krig og Fred”. Denne mursteinen av en roman på bortimot 1000 sider med et persongalleri på flere hundre, er en av tungvekterne i verdenslitteraturen. Den er filmatisert flere ganger, men vi har fått tak i den russiske versjonen fra 1968. Den ble laget av Sergej Bondartsjuk og fikk Oscar for beste utenlandske film samme år. Det er en gigant av en film, slik som romanen også er, og varer i over seks timer. Den er tro mot boken, har et strålende persongalleri der det er gjort alt for å få frem personene slik Tolstoj har beskrevet dem.

Vi er med ut på slagscenen mot Napoleon helt fra 1805 utenfor Wien og frem til slaget ved Borodino i 1812 og innmarsjen i Moskva der vi blir kjent med den store russiske hærføreren Kutuzov og hans menn. Vi sjarmeres av unge Natasja Rostova og føler med Pierre når han litt klumsete kommer inn i familien Rostov i Moskva. Vi følger de unge adelsmennenes hemningsløse fester og dueller og blir beveget av Andrejs liv og historie. Den stive fyrst Bolkonskij som terroriserer den gudfryktige datteren Maria og hennes håpløse kjærlighetshistorie.

Denne historien har noe for alle: spennende actionfylte scener fra Napoleonskrigene, rørende kjærlighetshistorier og humørfylte scener fra sosietetslivet. Dessuten er det dyptfølende betraktninger om samfunnet og tiden og menneskenes livsførsel. Vi gleder oss til å tilbringe en hel lørdag sammen med Tolstojs personer på lerretet!

Astrid Bjønness,
02.11.10


Fotomontasje ved Eva Almhjell