Tidligere arrangementer Startside Kommende arrangementer



Vi feirer den russiske vinterfesten MASLENITSA (fastelavn)



TOLLBODEN i Tønsberg
søndag 27. februar kl.17.00.

Servering: PANNEKAKER med mye godt tilbehør.

Film:
"Konserten". Komedie med russisk tale og engelske undertekster. Varer i 2 timer.




Vasilij Surikov (1848-1916). Dette bildet henger på Russisk Muséum i St.Petersburg.



.MASLENITSA – en russisk vinterhøytid

Maslenitsa eller “smøruken” er en høytid som inneholder både førkristne og kirkelige elementer. Det er uken før fasten begynner, altså langt på vei vår egen fastelavn. Den faller på en tid som markerer den første spede påminnelse om at det er en vår i anmarsj. I år (2011) er det uken som begynner siste helg i februar.

Før man går inn i førti dagers faste med forbud mot å spise kjøtt og melkeprodukter, skal man riktig fråtse i delikatesser. Som symbol på at solen nå er på vei oppover på himmelen, er det pannekaken som står i sentrum. Den er både gul og rund og kan brukes med alt slags tilbehør.



På et maslenitsabord skal pannekakene ligge i store stabler, og spredt rundt skal det være skåler og boller med både søtt, salt og surt; det er honning og syltetøy, kaviar og soppstuing, smør og rømme, agurker og syltede tomater. Her er det bare å fråtse og spise til man nesten sprekker.

Samtidig med at man kan fråtse for siste gang på over en måned, skal man også ha det gøy. Ute blir det stelt i stand leker og kanefart, husker og godteriboder, og en kjerring laget av strå blir til slutt brent på bålet for å si farvel til vinteren. Det er en løssluppen fest som inneholder både karnevalsløyer og markedsstemning.




Maslenitsa ble feiret stort før revolusjonen i 1917, og var forbudt i Sovjettiden, men levde sitt skjulte liv som så mange andre årstidsfester. I dag er maslenitsa en av de festene som er trukket frem igjen og har bred folkelig appell.

For å markere maslenitsa her i Tønsberg har vi i Zazjigalka inntatt Tollboden der vi vil få servert pannekaker med masse godt attåt. Vi vil spise og prate og få en liten introduksjon til dagen.

Etter at vi har spist og kost oss, vil vi se en morsom russisk film. Det er ikke mange russiske komedier å få tak i her i landet, så valget var greit. Vi har hentet frem en ganske ny film som faktisk gikk her i byen i jula, men vi regner med at det ikke var så mange som fikk den med seg.

Filmen heter “Konserten” og er en ganske burlesk komedie med mye fart og absurde situasjoner.



Den handler om en dirigent som fikk sparken på Bolsjoj-teateret i sovjettiden, og nå arbeider som vaskehjelp i teateret. En dag vasker han inne på sjefens kontor. Da kommer det en fax. Han ser at det er en invitasjon til Bolsjoj-teaterets orkester til å spille i en av de store salene i Paris. Han får en idé. I all hemmelighet samler han det gamle orkesteret og begynner øvingen for å reise til Paris. De gamle musikerne arbeider på de underligste steder: som ambulansesjåfør, i museer, på marked, i filmstudio og en har gått tilbake til sin sigøynertilværelse......

Den franske superfiolinisten som han forlanger skal spille med dem, skjuler en mystisk fortid......
Det er ikke grenser for absurde situasjoner som disse musikerne kommer opp i. Men enden er både overraskende og usedvanlig rørende, så her er noe for alle!


Til slutt får vi høre orkesteret spille Tsjaikovskijs fiolinkonsert, famlende først, men etterhvert kommer gnisten fra gamle dager over musikerne, og konserten ender med øredøvende applaus fra et kresent pariserpublikum!

Det er rett og slett en herlig film!

Astrid Bjønness.
Februar 2011
 

Fotomontasje fra Maslenitsa-festen ved Eva Almhjell