Tidligere arrangementer Startside Kommende arrangementer


CAFÉ M i St. Olavs gate 22

Onsdag 16.mars kl.19.00

Foredrag ved forfatter, journalist og tidligere korrespondent i Moskva
ARNE EGIL TØNSET

“SE FOR Å FORSTÅ”

Vi blir tatt med på en reise i å se et annet sted- for å skjønne hvorfor ting er som de er.”Se for å forstå”

Arne Egil Tønset og ”Russland i farger”


Fra slutten av 1960-tallet har NRK hatt korrespondenter i Moskva. Takket være dem har vi fått et innblikk i russisk politikk og kultur, men kanskje enda viktigere: De har gitt oss et blikk inn i russernes dagligliv.

Det var nesten som en åpenbaring da vi fikk høre de første intervjuer og portretter av ”vanlige russere” på 70-tallet og Jahn Otto Johansens bøker om russernes liv ble folkelesning her i landet.

Siden den gang har nesten alle korrespondenter skrevet om sine opplevelser i Russland, og det har vært god mulighet for oss til å bli kjent med alle sider av russernes liv. Allikevel er livet i øst fremdeles både fascinerende og gåtefullt for mange av oss.

Arne Egil Tønset var korrespondent i Moskva fra 2003 til 2007. Det var han som formidlet slike skjellsettende hendelser som gisseldramaet i Beslan og oransjerevolusjonen i Ukraina.

Før Tønset ble korrespondent, arbeidet han mange år i NRK i Nord-Norge og dekket Barentsregionen. Han reiste utallige ganger til Russland og opplevde landet fra mange sider. Dette kjennskapet til landet har han brukt i sin bok ”Russland i farger”, en bok som viser en sjelden god observasjonsevne og forståelse for et folk og en kultur som i utgangspunktet er fremmed.

Dette er en bok for både den som er i ferd med å oppdage Russland og for den mer erfarne som har holdt på med den russiske gåte i et langt liv. Menneskene og hendelsene han henter frem for oss er fargerike, levende og både tragiske og morsomme.

Vi er med forfatteren inn i hans innføring i det russiske språket på et tre måneders språkkurs i Arkhangelsk og opplever den berusende gleden da han første gang oppdaget at han forsto det han ble spurt om på gata. Det er skrittet fra å være utenfor til å komme innenfor og bli del av miljøet, et helt avgjørende skritt for en som skal skildre et land og et folk.

Vi hører om den første gang han går ut med russiske venner uten å ta med ordbok:

”Jeg må ha vært i en sinnstilstand ikke ulik en Widerøe-flyger som setter seg bak spakene i en jumbojet uten å ha lest instruksjonsboka fra perm til perm.”

Herfra er vi med Tønset på banja, i møte med vodkaen og sylteagurkene, på tundraen, møte med krigsveteranen, på de farlige veiene, i kirken, og – ikke minst – julefeiringen på toget mellom Moskva og Kiev.

”Jeg må tilbake til Russland. Det er som et virus, og jeg håper jeg aldri blir kurert.”

Vi gleder oss til møtet med Arne Egil Tønset her i Tønsberg!

Astrid Bjønness, 06.03.11