Tidligere arrangementer Startside Kommende arrangementer


I samarbeid med Tunsberg Litterære Selskap

GEIR POLLEN holder foredraget

ST. PETERSBURG SOM LITTERÆR BY

CAFÉ M onsdag 13.april kl. 19.00Geir Pollen i St. Petersburg

Hovedpersonen i GEIR POLLENS roman, RASKOLNIKOVS HUS, er fremmedlektor til St.Petersburgs Statsuniversitet. Han flytter inn i en bygård som tidligere huset hotell Napoli, der den unge Nikolai Gogol en forsommerkveld i 1829 leide seg inn for å brenne restopplaget av sin første bok, HANS KÜCHEL- GARTEN. Denne episoden blir opptakten til en labyrintisk ferd gjennom noen av de mest dramatiske kapitlene i St. Petersburgs litterære historie.
Fjodor Dostojevskij (1821-1881) .............. Nikolai Gogol (1809-1852)............... Aleksander Pushkin (1799-1837)


Geir Pollen og Raskolnikovs hus

.Geir Pollen studerte russisk på 70-tallet og underviser for tiden i norsk ved universitetet i St. Petersburg. Da han kom til den russiske kulturhovedstaden og flyttet inn i en leilighet midt i det litterære sentrum av byen, bestemte han seg for å skrive en bok som åpnet med ”Fra kjøkkenvinduet ser jeg Raskolnikovs hus”. Det er et område av byen der både Dostoevskij og Gogol har bodd, der hovedpersonene i ”Forbrytelse og Straff” vandret rundt: Både pantelånersken, Raskolnikov selv og Sonja har gjort disse gatene til turistattraksjoner, og det må være en underlig følelse å ha dette i sin hverdag.

Ikke rart at en norsk forfatter som Geir Pollen, som også har studert russisk litteratur, lot seg inspirere i disse omgivelsene.

Raskolnikovs hus er en liten og underlig bok. Det er en roman med essayistiske trekk og mye litteraturhistorie. Setningene er evig lange, like lange som de russiske klassikerne brukte, så det gir en spesiell russisk atmosfære, og man føler seg hensatt mer enn hundre år tilbake i tiden.

Har man gått i de samme gatene, telt skritt fra Raskolnikovs hus til pantelånersken, sett Kovaljovs udødelige nese på husveggen ved Voznesenskij prospektet der Gogol selv har vandret og blitt inspirert til å skrive sin fortelling ”Nesen”, da kan man følge Pollen fra gate til gate.


Tar man en båttur ”på elver og kanaler”, slik de roper ut på hvert gatehjørne i sommersesongen, og man klarer å følge med i det guiden forteller over en skurrete høyttaler, blir man ført gjennom det litterære St. Petersburg. ”På venstre side har vi huset til pantelånersken”, sier guiden før hun begynner å deklamere et dikt av Pusjkin når man kommer opp på siden av Moika 12 som er huset der dikteren døde, eller ”her bodde den gamle grevinnnen i Pusjkins Spar Dame” litt lenger opp i kanalen.

Man får inntrykk av at hver eneste gate av det historiske sentrum av byen har en litterær karakter å henvise til.
Det er derfor med stor spenning vi tar imot Geir Pollen i Zazjigalka her i Tønsberg.

For den som har tenkt seg til St. Petersburg, kommer man ikke utenom byens litterære arv, så dere er hjertelig velkommen til en tur i St. Petersburgs litterære gater gjennom Geir Pollens ”Raskolnikovs hus”.

Astrid Bjønness, 10.april 2011

Fotomontasje ved Eva Almhjell