Tidligere arrangementer Startside Kommende arrangementer

Bemannet romfart - det begynte med Gagarin

Romfartspesialist ERIK TANDBERG holder foredrag

ONSDAG 21. SEPTEMBER KL. 19.00 på

SLOTTSFJELLSMUSÉET
Det er i år 50 år siden russerne sendte opp den første bemannede romraketten. Den første astronauten var JURIJ GAGARIN.
Romfartspesialist ERIK TANDBERG forteller og viser bilder fra russisk romfart


Gagarin – det første mennesket i rommet

I år er det 50 år siden mennesket nådde ut i rommet, og den første modige var Jurij Gagarin.

Det kom som en stor overraskelse på mange at Sovjetunionen skulle være først ute med dette slik de hadde vært med den første sputniken noen år tidligere. Og det skulle få konsekvenser langt inn i hverdagen for den jevne amerikaner; det neste målet skulle være deres!

USA skulle – koste hva det koste ville – være først på månen. Helt inn i skolehverdagen ble det merket; grunnlaget skulle legges der, så det ble merkbart flere matematikk og fysikktimer, for her skulle man utdanne en hær av dyktige ingeniører! Og slik ble det: åtte år senere ble det første skrittet på månen tatt av en amerikaner. Men det var altså Gagarin som var førstemann der ute.

Født i 1934 og utdannet til flyver ble han valgt ut til den ærefulle og dristige ferden. Fra oppskytingsbasen Baikonur i Kazakhstan ble han skutt opp den 12.april 1961. Alt var veldig hemmelig slik det var på den tiden, og da nyheten nådde ut til verden, var det mildest talt en sensasjon. Den 27 år gamle Gagarin fløy rundt jorda på 1 time 48 minutter og rapporterte hva han så. Det er fascinerende lesning også i ettertid.

Det oppsto mange myter rundt Gagarin, og at han ble folkehelt er forsiktig sagt. Jeg husker jeg så en bildebok om Gagarin der han var tegnet i den russiske lakkskrinstilen, og der var han tegnet med glorie om hodet!

Det sies at det var en bondekone i Saratov- distriktet som var den første til å møte helten da han dalte ned i fallskjerm ute på et jorde. Hun skal ha spurt mannen i romdrakt om hvor han kom fra, og da han pekte opp mot himmelen, sies det at hun ble vettskremt og kom seg unna!

Gagarin reiste rundt i verden og lot seg hylle og kom til Norge i 1964. Her feiret han sin 30-års dag og besøkte bl.a. skoler, så det var mange som fikk hilse på helten.

Men Gagarins liv skulle bli kort. Allerede i 1968 døde han i en flyulykke med et militært treningsfly, bare 34 år gammel. Allikevel har han satt spor etter seg i verdenshistorien, og vi gleder oss til å høre Erik Tandberg fortelle om folkehelten Jurij Gagarin!

Astrid Bjønness 14. sept. 2011


ERIK TANDBERG forteller om russisk romfart...........og folk lytter oppmerksomt.
(unntatt gutten som er mer opptatt av fotografen)

Foto: Tove Gleditsch Lie

Tove Gleditsch Lie, Erik Tandberg, Astrid Bjønness, Beate Arneberg SmedhusFotomontasje ved Eva Almhjell