Tidligere arrangementer Startside Kommende arrangementer

Filosof og forfatter TORE FROST holder foredraget

ANDREJ
møter ANDREJ:

En moderne filmkunstners møte med Østkirkens ikonteologi og lys-metafysikk.


SLOTTSFJELLSMUSÉET
26. november kl. 16.00





Vi viser filmen "ANDREJ RUBLJOV" og serverer en god suppe etterpå.
Filmen har russisk tale og svenske undertitler.
Den varer i 3 timer.


Andrej Rubljov og Andrej Tarkovskij

Det feires i år at det er 650 år siden ikonmaleren Andrej Rubljov ble født. Man vet svært lite om hans liv. Det man imidlertid vet er at han etterlot seg noen helt unike bilder.

Rubljov blir første gang nevnt i 1405 da han sammen med Feofan Grekeren, en byzantinsk maler som hadde flyttet til Russland, malte Bebudelseskatedralen i Kreml. Noen år senere malte han Maria Himmelfarts katedral i Vladimir sammen med Daniil Chernyj. Siste del av livet bodde han i Adronnikov klosteret rett utenfor Moskva der han malte fresker i Vår Frelsers Katedral.Hans mest kjente bilde er Treenigheten som i dag henger i Tretjakovgalleriet i Moskva. Det baserer seg på fortellingen om Abrahams gjestfrihet fra Gamle Testamentet og er blitt ett av de viktigste ikonene i Russlands historie.

Alle Rubljovs figurer har en ro over seg som er lett gjenkjennelig.

Filmskaperen Andrej Tarkovskij levde fra 1932 til 1986 og er den mest kjente av alle russiske regissører. Han debuterte med Ivans Barndom i 1962 som ga gullpalmen i Venezia.
At Tarkovskij skulle kaste seg over sin navnebror som levde 600 år tidligere er ikke så overraskende. Her var et tema som ga både frihet og mulighet til å grave dypt ned i "den russiske sjel", og det gjorde han. Den ga sensuren hodebry og ble liggende lenge før den dukket opp på festivaler i utlandet.

Da ble den frigitt også i Sovjet. Den slo ned som et lyn der i landet, og ble det store samtaleemnet i det neste tiåret. På 70-tallet var det ikke en eneste sammenkomst som ikke på ett eller annet tidspunkt havnet i en diskusjon om
Tarkovskij og hans film.

"Andrej Rubljov" er en skikkelig tungvekter av en film. Her vil være mye man ikke forstår, men bildene er så talende at det er bare å lene seg tilbake og SE. Det er fryktelige tider i Russland som blir fremstilt: 1400-tallet der kampen mot mongolerne herjer, folket er gudfryktig og underdanig, og Rubljov arbeider med sine underskjønne bilder midt i søla og elendigheten. Som tilskuer må man gjennom mye sammen med Rubljov som havner midt i kampen mot mongolerne og blir drapsmann mot sin vilje. Han tar taushetsløftet for å sone sin synd, og til slutt skjer underet…….., men det må man bare oppleve i all sin glans.

Tarkovskij laget
7 filmer: Solaris (1972), Speil (1975), Stalker (1979), Nostalgia (1983) og Offeret (1986). Alle er vel verdt et eget studium.
Men vi skal på en mørk novemberlørdag konsentrere oss om hvordan Andrej Tarkovskij møter Andrej Rubljov.


Beate Arneberg Smedhus, Astrid Bjønness, Tore Frost, Tove Gleditsch Lie