Tidligere arrangementer Startside Kommende arrangementer

MARIAKAPELLET onsdag 18. januar kl. 19.00

Cand Polit. Helge Blakkisrud holder foredraget

MOT 12 NYE ÅR MED PUTIN?

Stabilitet eller stagnasjon i dagens Russland?
Cand polit. Helge Blakkisrud er leder for avdeling for Russland og Eurasia ved Norsk Utenrikspolitisk institutt (NUPI) og redaktør av Nordisk Østforum. Han har bidratt i flere bøker om Russland.Det er allerede gått 20 år………

Da Sovjetunionen ble oppløst for 20 år siden, visste vi ikke hva som ventet oss. Den største snuoperasjonen i historien kunne ha gått fryktelig galt.
Sett i ettertid kan man tenke at vi kanskje var litt naive. Men forhåpningene var der for både de innenfor grensene og oss utenfor.

Avgjørende i denne prosessen har selvfølgelig ledelsen vært. Det var Gorbatsjov som frasa seg sin posisjon som leder for det store riket i desember 1991, og dermed var det duket for full oppløsning og en smule dramatikk med forsøk på kupp, husarrest på Krim og Jeltsins tale fra stridsvognen utenfor Det Hvite Huset.

"Ville Østen" var et faktum under Jeltsin; privatisering, lovløshet, mafia og kriminalitet ble dagens orden utover på 90-tallet. Nyhetene fra Russland var preget av kaos og forvirring.

Leningrad ble igjen til St. Petersburg, statuer av Lenin og andre revolusjonære forsvant fra gater og torg, og i 1998 ble den siste tsarfamilien begravd i Peter Paul katedralen sammen med alle de andre tsarene. President Jeltsin ba om unnskyldning ved graven på vegne av et helt folk.

Den samme presidenten ble stadig sett vaklende, og ryktene gikk om stort alkoholkonsum. Ved årtusenskiftet utpekte han sin etterfølger i en ukjent, liten mann med KGB bakgrunn: Vladimir Putin. Valget ble gjennomført, og Putin fikk overveldende støtte av folket.

Hvem var han? Han så streng ut, smilte lite og sto frem som en ikke-drikkende sportsmann. Han ville "ordne opp", og det trengte Russland. Han ble svært populær og valgt igjen annen gang etter fire år. De nye lovene sa at presidenten bare kunne sitte i to perioder av 4 år, så i 2008 ble hans etterfølger håndplukket; Dmitrij Medvedev ble den nye presidenten, og Putin ble statsminister.

Det virket som avtalt spill. Medvedev så ut til å være av en annen kaliber enn Putin, og mange av oss fikk nye forhåpninger om både en rettsstat og mindre korrupsjon. Men det var som om han aldri kom helt til orde, Putin satt alltid i kulissene og tok mye av oppmerksomheten nå også.

Friheten ble innskrenket, korrupsjonen fortsatte, ungdomsorganisasjonen "Nashi" så ut som en kopi av en svunnen tid. Det var mange tegn på kontroll og ensretting, noe det russiske folk kjenner så alt for godt.

Da nyheten kom om at Putin stiller til presidentvalget igjen, og Medvedev ikke gjør det, var det mange som følte seg lurt. Var dette et spill for å føre folk bak lyset?
Så kom Dumavalget 4. desember og anklagene om valgfusk. Da var det nok for folk.

Plutselig så vi det russiske folk ute på gaten igjen, gamle og unge i skjønn forening, over hele landet! Det var et sjokk for de fleste å se menneskemassene i Moskva den 24. desember. En av lederne for aksjonene, bloggeren og Dumarepresentanten Aleksej Navalnyj, sa: "Vi er mange nok til å innta Det Hvite Hus, men vi gjør det ikke, for vi er fredelige." Han har også lovet at neste gang de går ut på gatene skal de være 1 million! Hvordan vil dette gå?
Hva vil skje når det blir presidentvalg 4. mars? Vil Putin igjen vinne, og vil han stille til valg i neste periode også? Kan han bli sittende i 12 år til?

Da vi i Zazjigalka bestemte oss for å få et foredrag om situasjonen i Russland mellom valgene, visste vi ingenting om det som skulle komme. Valgfusk, demonstrasjoner og anti-Putin kampanje var det ingen som tenkte for to måneder siden. Nå er tema glødende aktuelt.

Helge Blakkisrud er en mann med mange jern i ilden. Han deltar i konferanser og seminarer i innland og utland og er til daglig på NUPI som forsker nettopp på Russland. Det er derfor nesten utrolig at han tok seg tid til å komme for å dele noen tanker med oss slik at vi kan komme litt bakenfor overskriftene..
Vi ønsker alle hjertelig velkommen til en spennende kveld om:

"12 nye år med Putin? Stabilitet eller stagnasjon i dagens Russland?"

Astrid Bjønness, 14.01.12

Beate Arneberg Smedhus, Tove Gleditsch Lie, Helge Blakkisrud, Astrid Bjønness