Tidligere arrangementer Startside Kommende arrangementer


MARIAKAPELLET tirsdag 13. mars kl.19.00

Morten Jentoft snakker om sin nye bok:

"RADIO MOSKVA - nordmenn i sovjetpropagandaens tjeneste"
og
Presidentvalget i Russland

MORTEN JENTOFT

 RADIO MOSKVA - nordmenn i sovjetpropagandaens tjeneste.

Dette er den dramatiske og ukjente historien om den norske redaksjonen i Radio Moskva. Gjennom nytt kildemateriale fra Norge og Russland forteller Morten Jentoft om norske kommunister som arbeidet i sovjetpropagandaens tjeneste.
Vi følger norske radiomedarbeidere fra de første sendingene på norsk i 1938, i dramatiske krigsår og under den kalde krigen.
De norske idealistene i Moskva levde under et sterkt krysspress fra både norske og sovjetiske myndigheter. I lange perioder overvåket både Utenriksdepartementet og Etterretningstjenesten sendingene i et forsøk på å tolke signalene fra den store kommunistiske naboen i øst. Hva var Radio Moskvas egentlige budskap? Hva ønsket sovjetiske styresmakter å oppnå med slike sendinger? Og hvem var personene bak radiostemmene?

Disse spørsmålene får vi forhåpentligvis svar på når journalisten og forfatteren Morten Jentoft kommer og besøker oss. Han skulle være velkjent for de fleste både fra radio og TV. Han har i en årrekke vært ansatt i NRK, blant annet i NRK Finnmark og som kanalens utenrikskorrespondent i Russland fra 1996 til 2000. Han har også vært stasjonert i Helsinki.
Han snakker russisk, finsk og samisk og har skrevet flere bøker, bl.a.:

De som dro østover (2001)
Mennesker ved en grense (2005)

Døden på Kola (2008) og altså: Radio Moskva - nordmenn i sovjet- propagandaens tjeneste.

Nå som vi kjenner resultatet av presidentvalget i Russland, er vi også interessert i de siste nyhetene om og reaksjoner på dette.
Morten Jentoft vil svare på spørsmål og dele sine tanker angående valget.

Fotomontasje ved Eva Almhjell