Tidligere arrangementer Startside Kommende arrangementer
Vi viser filmen
"MIN PAPPA ER BARYSHNIKOV" fra 2011

Onsdag 11. april kl. 19.00 på

SLOTTSFJELLSMUSÉET

Innledning ved ASTRID BJØNNESSTiden er 1986, fremdeles sovjettid, men perestroikaen har så vidt begynt med Gorbatsjov. Boris bor alene med moren sin, går på ballettskole og drømmer om å bli stjerne. Han ser i smug på den amerikanske filmen "White Nights" med den store russiske ballettstjernen Baryshnikov, og innbiller seg at Baryshnikov er hans bortkomne far.
Regissører: Dmitri Povolotskij og Mark Drugoj.

Filmen varer i 87 minutter og har engelske undertekster."Moj papa Baryshnikov" eller "Min pappa Baryshnikov" er en helt ny russisk film fra 2011.

Tiden er 1986, fremdeles sovjettid, men perestroikaen har så vidt begynt med Gorbatsjov i spissen.

Boris er en gutt i begynnelsen av puberteten som bor alene med moren sin, går på ballettskole og drømmer om å bli stjerne. Han ser i smug på den amerikanske filmen "White nights" med den store russiske ballettstjernen Baryshnikov. Denne filmen var forbudt i Sovjet siden Baryshnikov hoppet av til vesten og dermed var bannlyst der i landet. Men Boris studerer dansescenene nøye, og plutselig en dag får han det for seg at Baryshnikov er hans bortkomne far! Boris vet ikke hvor faren er, men det passer godt i hans drømmeverden at faren er en avhoppet ballettstjerne.

Vi ser livet på 80-tallet i Sovjet med matkøer, varemangel og "handel til venstre", dvs. forbudt valutaveksling på gata og jeanssalg som foregikk på
skikkelig gangstervis. Nåde deg om du ble tatt for å selge olabukser eller kjøpe dollar! Det var strenge straffer for slikt. Men Boris havner i "dårlig selskap" og begynner et liv blant gatas løse fugler.

Vi får oppleve bananenes første ankomst til Sovjet og de første private engelsktimene. Moren til Boris holder engelskkurs for russere som vil reise ut, omgås alle mulige utlendinger og har lite tid til sønnen som derfor tilbringer mye tid hos noen herlige besteforeldre ……

Det hører med til bildet at Boris er liten og tynn og ikke får de rollene han drømmer om, men så en dag kan han vise at han har en forbudt film og at han er sønn av selveste Baryshnikov! Da får han respekt blant guttene på skolen!

Det er en film som passer for alle, og den gir et godt innblikk i tiden. Det er ikke noen stor film, men den er både morsom og lett på samme tid og viser at det også lages slike filmer i Russland i dag, ikke bare tunge kunstfilmer for de få. For den som har vært i Sovjet på 80-tallet, er det mye å kjenne igjen i tidskoloritten, og for dere andre er det et blikk inn i en svunnen tid.

Regi: Dmitrij Povolotskij og Mark Drugoj
I rollene: Dmitrij Vyskubenko, Anatolij Kot, Anna Mikhalkova, Vladimir
Kapustin, Ljudmilla Titova, Sergej Sosnovskij
Språk: russisk tale, engelske undertekster
Varighet: 87 minutter.

Astrid Bjønness, 31.03.12