Tidligere arrangementer Startside Kommende arrangementer

SLOTTSFJELLSMUSÉET (KASTELLKAFÉEN)

ONSDAG 13. NOVEMBER KL. 18.00

Vi viser filmen

"THE LAST STATION"








Lev Tolstojs siste dager.

Etter den såkalte «omvendelsen» til Lev Tolstoj i 1879-80, ble sannhetssøkeren og grubleren enda mer opptatt av å undersøke religioner, livssyn og filosofi. Han kom etter hvert til ganske ekstreme konklusjoner om eiendom, familie og kirken. For det siste ble han høytidelig ekskommunisert fra talerstolen i Sofia katedralen i Novgorod i 1901.
Mot slutten av sitt liv var Tolstoj en av de mest kjente personlighetene i sin tid. Han brevvekslet med Gandhi om ikke-vold, fikk en av de første fonografene tilsendt fra Edison, og folk fra hele verden valfartet til hans gods Jasnaja Poljana bare for å være i nærheten av ham. De kalte seg «tolstojanere» og flokket seg rundt forfatteren.
Etter hvert ble det en merkbar konflikt mellom familien med Sofia Andrejevna i spissen og «disiplene» som ville følge Tolstojs «lære» til punkt og prikke. Det ga seg utslag i hvem som skulle ha rettighetene til verkene hans.

Denne konfliktfylte tiden når Tolstoj er blitt over 80 år, er tema for filmen «The Last Station» som er basert på den biografiske romanen av samme navn.
Vi kommer inn i det kompliserte forholdet mellom Lev Nikolajevitsj og Sofia Andrejevna, et ektepar som har levd sammen i et halvt århundre og har fått 12 barn sammen. Tolstoj er kommet til veis ende og klarer endelig å rive seg løs fra det siste som holder ham til det jordiske liv: familien. Etter høylytte krangler og stort press fra alle kanter, rømmer han hjemmefra og havner på en liten togstasjon, Astapovo, der han blir sengeliggende og nekter både kone og familien å besøke ham. Det blir det siste stoppestedet til forfatteren av de store eposene som «Krig og Fred», «Anna Karenina» og «Oppstandelse».

Vi ser Helen Mirren som Sofia Andrejevna og Christopher Plummer som Lev Nikolajevitsj Tolstoj. De spiller glitrende og er til tider så like originalene at det er nesten skummelt. Michael Hoffman har regien, og opptakene er for det meste gjort øst i Tyskland og virker ganske autentisk. Det er på mange måter en vakker film som gir et blikk inn i en stor kunstners kompliserte liv og virke både i forhold til familien, tilhengerne og sin egen kunst.
Det er et endelikt som ikke en gang Tolstoj selv kunne ha tenkt ut.
Filmen hadde premiere i 2010 og gikk en kort tid i Tønsberg. Nå har vi funnet den frem og gir alle som gikk glipp av den, en ny sjanse.Først ser vi filmen, og etterpå blir det suppe og en prat om hva vi har sett. Vi velger å vise denne filmen i november da det er akkurat 103 år siden det skjedde; det var 7. november 1910 at Tolstoj døde der på jernbanestasjonen.


Astrid Bjønness, 04.11.13